GasGas Riders Club Forum  

Go Back   GasGas Riders Club Forum > GasGas Enduro Technical Forums > Enduro Engine 4 stroke (including EFI & Exhaust)

Enduro Engine 4 stroke (including EFI & Exhaust) 4 stroke engine, EFI, and exhaust discussion


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #21  
Old 11-04-2009, 08:21 AM
GMP's Avatar
GMP GMP is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Jefferson Twp., NJ
Posts: 7,597
Default

Quote:
I cannot see how it could improve starting, because it is bypassed and not functioning when the bike first starts. It takes a few seconds to boot before it does its thing. This is because the ECU is applying a heavy start enrichment factor of its own at his point. There is a yellow LED that flashes while this is happening. Once this is complete, it will enrich the idle if the low speed range adjustment is set above zero. I'm sure mine worked this way, but if by chance Dobeck made a design change maybe you should call and find out.
How much clearer do I have to get?

I HAD ONE ON A VROD. IT WORKED THAT WAY. I DIDN'T MAKE THIS UP. Call Dobek or waste your money, I don't care.

The battery voltage being low is possibility.

Do a little research on how EFI systems function, understanding this this will help your troubleshooting immensly.

I'm finnished with this thread.


Reply With Quote


  #22  
Old 11-04-2009, 08:58 AM
iancp5's Avatar
iancp5 iancp5 is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: U.K.
Posts: 829
Default

Quote:
Originally Posted by GMP View Post
How much clearer do I have to get?

I HAD ONE ON A VROD. IT WORKED THAT WAY. I DIDN'T MAKE THIS UP. Call Dobek or waste your money, I don't care.
So I question how you are sure about something and you get angry? I take it you measured the pulse output in the first couple of revolutions and compared it to the input then? No you didn't did you? You're just guessing. I'm waiting for an answer from Dobek.

Update:
Sounds like they start at 800 rpm from Dobek

Last edited by iancp5; 11-04-2009 at 09:35 AM.
Reply With Quote
  #23  
Old 11-04-2009, 04:49 PM
Qui-gon's Avatar
Qui-gon Qui-gon is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lantana Fl
Posts: 200
Default

With my 06 in cold weather you have to reset the ECU at least once or you will crank all day or until the battery is flat (not long with this setup). For some reason the IAT does not read first time or doesnt stabilise quickly enough.

A typical cold morning start would be...crank a couple of times....turn off...back on....crank again and it starts. Its been like that since I got it.
As soon as it starts it will idle properly and is ready to ride off down the trail. No warmup, no bogging and certainly no chance of stalling.
After that it starts first touch everytime until it has been standing for a day or so.

This procedure is mentioned (well sort of) in the user manual which is a collection of Photos of older models, sentences with missing words and a piss poor spanish translated component names so it is easy to miss.
Hope that helps
__________________
06 Gas Gas FSE 450 USA
07 Gas Gas FSR 450 UK with motard and dirt wheels
Reply With Quote
  #24  
Old 11-06-2009, 04:25 AM
iancp5's Avatar
iancp5 iancp5 is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: U.K.
Posts: 829
Default

Quote:
Originally Posted by Qui-gon View Post
With my 06 in cold weather you have to reset the ECU at least once or you will crank all day or until the battery is flat (not long with this setup). For some reason the IAT does not read first time or doesnt stabilise quickly enough.

A typical cold morning start would be...crank a couple of times....turn off...back on....crank again and it starts. Its been like that since I got it.
As soon as it starts it will idle properly and is ready to ride off down the trail. No warmup, no bogging and certainly no chance of stalling.
After that it starts first touch everytime until it has been standing for a day or so.

This procedure is mentioned (well sort of) in the user manual which is a collection of Photos of older models, sentences with missing words and a piss poor spanish translated component names so it is easy to miss.
Hope that helps
Not sure it helps but makes me feel better that mine is "normal".

The only difference is on mine I usually have to open the throttle and close it while cranking for it to catch. What's more annoying is it's reluctance to fire up easily in gear when warm. Had a few times stalled in the middle of a race having to find neutral rather than press and go. However I've fitted a Rekluse which should stop that problem by preventing stalls once I've got it setup properly. Of course I absolutely must find neutral to start with that fitted if I need a little throttle to start it!
Reply With Quote
Reply



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off





All times are GMT -5. The time now is 10:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2009 - GasGasRider.org