GasGas Riders Club Forum  

Go Back   GasGas Riders Club Forum > GasGas Enduro Technical Forums > Enduro Engine 4 stroke (including EFI & Exhaust)

Enduro Engine 4 stroke (including EFI & Exhaust) 4 stroke engine, EFI, and exhaust discussion


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 06-30-2011, 03:52 PM
racepaul racepaul is offline
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 14
Default 03 FSE450 starting help

O.K. need some help here. Below is a link to a video of what my bike is doing when I try to start it.
So far I have done the following.
Quick spin starter gear set.
New battery kept on a tender.
Manual cam chain tensioner.
Valve adjustment.
Removed cleaned and inspected starter.
Visual inspection of sprag clutch
Removed and cleaned all grounds.

http://www.youtube.com/watch?v=zefLa-leTJM

Any ideads or help is greatly appreciated.
If I bump start the bike it runs fantastic and idle great, but when I turn it off it won,t e-start or kick start.

Thanks
Paul


Reply With Quote


  #2  
Old 06-30-2011, 06:36 PM
bergerhag's Avatar
bergerhag bergerhag is offline
Gold Level Site Supporter
 
Join Date: Nov 2006
Location: Timr?, Sweden
Posts: 675
Default

Well it is definately slipping. I am guessing sprag clutch. A friend of mine on a 04, had the races machined in a lathe cause of uneven wear. Then replaced innards of sprag clutch. The clutch is available as a standard part, I just cannot remember company name. Do a search in forum.

My '05 had an extra safety clutch to protect stuff in case of backfires. It is a gear consisting of three discs, pressed together with a cupped washer. It started to slip ocfourse. I added an extra 0,5 mm shim to increase the clutch force. Works fine now.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-30-2011, 07:46 PM
Qui-gon's Avatar
Qui-gon Qui-gon is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Lantana Fl
Posts: 200
Default

Looks and sounds like the automatic decompresser is not working to me and that is stalling the starter clutch!
__________________
06 Gas Gas FSE 450 USA
07 Gas Gas FSR 450 UK with motard and dirt wheels
Reply With Quote
  #4  
Old 06-30-2011, 07:57 PM
racepaul racepaul is offline
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 14
Default

Auto decompress was my first thought. The valves were perfect and the bike has less than 500 original miles. When I put the quick spin gears in it started fine about 20 times then back to what it's doing now.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-01-2011, 03:33 AM
gasmonkey's Avatar
gasmonkey gasmonkey is offline
Bronze Level Site Supporter
 
Join Date: Dec 2008
Location: Waikato,NZ
Posts: 285
Default

Sounds like the sprag clutch to me.The starter is still spinning and the engine now and then.The poxy sprag is the weak link.Look carefully at the little flaps(sprags).They'll have flipped the other way bending the case they're in.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-31-2011, 06:09 PM
ricknaz ricknaz is offline
Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 11
Default

Quote:
Originally Posted by bergerhag View Post
My '05 had an extra safety clutch to protect stuff in case of backfires. It is a gear consisting of three discs, pressed together with a cupped washer. It started to slip ocfourse. I added an extra 0,5 mm shim to increase the clutch force. Works fine now.
I did the same thing to mine.

Racepaul, what is a quick spin starter gear set?
Reply With Quote
  #7  
Old 08-07-2011, 08:35 PM
racepaul racepaul is offline
Member
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 14
Default

@ ricknaz I thought the quick spin gear set I was getting was a differant gear ratio, but it's the same. I also added a washer to the cupped washers but still haveing the same issue. The sprag clutch looks good, I will post some close up pics later. Any ideas on what I should try next.
Reply With Quote
Reply



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hot starting. nick790 Enduro Intake/Carburetion - 2 stroke 0 04-21-2010 02:44 PM
F-1 Starting! Rick Pictures & Videos 6 12-18-2009 08:14 PM
'05 fse450 starting problems slow2learn Enduro Engine 4 stroke (including EFI & Exhaust) 15 01-17-2009 06:56 PM
Starting problem SeanUK General Discussions & Announcements 2 06-25-2008 12:29 PM
starting problem Dicko Enduro Engine 4 stroke (including EFI & Exhaust) 8 03-06-2007 04:16 PM




All times are GMT -5. The time now is 11:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2009 - GasGasRider.org