GasGas Riders Club Forum  

Go Back   GasGas Riders Club Forum > GasGas Enduro Technical Forums > Enduro Engine - 2 stroke

Enduro Engine - 2 stroke Cylinder, Piston, Tranny, Bearings, Clutch, Pipes & Silencers, etc.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-02-2012, 12:36 PM
hannesd hannesd is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: belgium,europe
Posts: 477
Question ec 300 2005 won't rev high nor idle...

a friend's got an ec 300 that has had nearly everything checked but still doesn't run well.
it doesn't idle, and doesn't rev past halfway.
starts fine when cold (even without chocke) but when warmed up it sounds like it's VERY rich as if chocke was on all the time, this is how i can discribe it the best.

engine has even been split and put new seals on the cranck, new (carbon) reeds.
we swapped out my carb from my ec 200 and still doesn't run well, but somewhat better since it's a bit leaner.
silencer has been removed to check if it wasn't blocked, to no avail.
PV moves as it should.
CDI has had an update from gasgasdealer.
funny thing is, that the engine runs much smoother when we open the drain hole at the bottom of the engine i guess it then runs better as it can't suck that much fuel in...
only thing left to swap are the ignition coil and static timing on the 2K3 ign.

anybody have an explanation on how it can run better without the drain bolt??

thanks for any input.

Hannes.


Reply With Quote


  #2  
Old 12-02-2012, 12:47 PM
SGM's Avatar
SGM SGM is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Sweden
Posts: 18
Default

What are you running in the carb?

My 2005 ran piss poor, and had no idle with the stock needle (N1...something IIRC), N3EG clip #3 and a 42 pilot, 175 main jet - and it's super sweet, with a slight fourstroke burble coming from closed throttle, that I can live with.

Not loading up, snappy all the time, and rideable.

Get the jetting right, then work on the airscrew (I run mine almost 2 turns open from fully closed now).
The thing with the stock jetting is that it's super rich on bottom, and makes all lift the throttle too much with the idle scew - just to get it to idle...and you're out of the pilot circuit...

/J
__________________
Advanced riding instructor on tarmac....desperately trying to learn how to do it on the loose stuff.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-02-2012, 01:14 PM
trialsridr trialsridr is offline
Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: xenia
Posts: 20
Default

We had one acting up like that and it turned out the needle egged out where it moves up and down in the carb . That bike wore out a carburetor before it needed a topend ! We put a new carb with the same jetting and it was back to running great .
Reply With Quote
  #4  
Old 12-02-2012, 01:17 PM
hannesd hannesd is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: belgium,europe
Posts: 477
Default

Quote:
Originally Posted by SGM View Post
What are you running in the carb?

My 2005 ran piss poor, and had no idle with the stock needle (N1...something IIRC), N3EG clip #3 and a 42 pilot, 175 main jet - and it's super sweet, with a slight fourstroke burble coming from closed throttle, that I can live with.

Not loading up, snappy all the time, and rideable.

Get the jetting right, then work on the airscrew (I run mine almost 2 turns open from fully closed now).
The thing with the stock jetting is that it's super rich on bottom, and makes all lift the throttle too much with the idle scew - just to get it to idle...and you're out of the pilot circuit...


/J
MJ 172 ,PJ is 42 and needle is probably N1EG (can't get it out since the nut ontop of the slide is screwed up :-s ) and set at it's leanest
i don't think it's that, since my own 300 used to ride just ok with that needle.(with quite some blubbering but do-able)
we swapped my complete carb (from my 200) with CCL needle 180MJ and 45 PJ and syptoms were still the same.
previous owner said it ran best with a 145 MJ but that was just to disguise the problems.
somehow i don't think it's jetting related but rather a problem that makes it run rich (or so it seems as if it's rich)...

it really runs as you're constanty running choke ON :-/
Reply With Quote
  #5  
Old 12-02-2012, 01:45 PM
SGM's Avatar
SGM SGM is offline
Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: Sweden
Posts: 18
Default

All I know is that my bike ran like crap, and I put the same jetting all other GG EC300 riders over here are using, which is the N3EG with a 42 and 175/178 - and it went from stinky rich, non idling, building up POS to just about spot on.

/J
__________________
Advanced riding instructor on tarmac....desperately trying to learn how to do it on the loose stuff.
Reply With Quote
  #6  
Old 12-04-2012, 03:56 PM
trialsridr trialsridr is offline
Member
 
Join Date: Aug 2007
Location: xenia
Posts: 20
Default

did you look at the seat the needle goes down into, in the carb and see if it is egg shaped ? what did you find ?
Reply With Quote
  #7  
Old 12-04-2012, 07:29 PM
bukwheat's Avatar
bukwheat bukwheat is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Tightwoods, Alabama
Posts: 462
Default

Before you do anything else, service the silencer/spark arrestor...if you have a good spare that has fresh packing, put it on and try it. If you don't have a spare, repack the one you have with new packing. With the drain plug out, it is relieving just enough back pressure to run smoother.
__________________
Alan
14GasGas ec300r
Reply With Quote
  #8  
Old 12-06-2012, 05:19 PM
bukwheat's Avatar
bukwheat bukwheat is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Tightwoods, Alabama
Posts: 462
Default

Any updates on this problem????
__________________
Alan
14GasGas ec300r
Reply With Quote
  #9  
Old 12-07-2012, 01:56 PM
pitar pitar is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 7
Default

hi guys, owner of the bike here

Just replaced the needle with a brand new N3EG.
Bike still runs like crap, no powerband whatsoever.
Next step is to check the silencer and carb seat for wear...

i'll keep you guys posted !
Reply With Quote
  #10  
Old 12-07-2012, 04:25 PM
hannesd hannesd is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: belgium,europe
Posts: 477
Default

Quote:
Originally Posted by pitar View Post
hi guys, owner of the bike here

Just replaced the needle with a brand new N3EG.
Bike still runs like crap, no powerband whatsoever.
Next step is to check the silencer and carb seat for wear...

i'll keep you guys posted !

all of that has just been checked ,to no avail
power valve has allso been checked for movement and seems ok.
could a faulty ignition coil make it run that crappy?
all i can say is that it sounds kinda louder then "usual" thrue the airfilter when you open up throttle...
Reply With Quote
Reply



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
I know Gasgas parts are high, but come on!!! kendunn General Discussions & Announcements 14 10-25-2011 06:55 PM
Way high in the cascades PEB Pictures & Videos 16 09-16-2011 06:38 PM
How high do you go to reach some snow. HuskyDude Ride Reports 2 09-06-2011 09:24 PM
Very high idle problem rupecopp Enduro Engine - 2 stroke 5 10-22-2007 05:51 AM
i ZON high definition eye glasses gasgasman Enduro Product Reviews 5 04-12-2007 04:08 PM




All times are GMT -5. The time now is 01:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2009 - GasGasRider.org