Rieju & GasGas Legacy Riders Club Forum  

Go Back   Rieju & GasGas Legacy Riders Club Forum > GasGas Enduro Technical Forums > Enduro Engine - 2 stroke

Enduro Engine - 2 stroke Cylinder, Piston, Tranny, Bearings, Clutch, Pipes & Silencers, etc.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-02-2024, 10:14 AM
Sashjackson96 Sashjackson96 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2023
Posts: 3
Exclamation Not hitting powerband properly and bogging after service

Hi I have a 2015 ec300 which I did a service on including air filter, gear box oil, coolant, spark plug but straight grafter serice I rode the bike which just didn?t feel right at all straight away sounded deeper than is usually would, won?t hit the powerband as aggressively as it usually would and if I let the revs get too low I have to fight to get them back up otherwise it will bog out. I?m thinking it would be an air problem as that?s what it sounds and feels like but it ran perfect before, is there any way I could have put the air filter on wrong or would you ever need to adjust the air screw after putting a clean filter on? Could I have over-oiled the filter possibly?

Also I have the choke on my handlebar which I could pull in before but seems to be too stiff to pull in now so could also be a problem with that but I?m unsure if it was already like that the last time I rode or not so I?m quite lost with it because it should have just been a simple service but I?m fairly new to carbed 2 strokes as all of my other bikes have been 4 stroke injected.

Thanks for any help I appreciate it.


Reply With Quote


  #2  
Old 02-02-2024, 02:00 PM
(F5)'s Avatar
(F5) (F5) is offline
Gold Level Site Supporter
 
Join Date: Jul 2006
Location: Wellington New Zealand
Posts: 2,071
Default

Quote:
Originally Posted by Sashjackson96 View Post
. . .

Also I have the choke on my handlebar which I could pull in before but seems to be too stiff to pull in now so could also be a problem with that but I?m unsure if it was already like that the last time I rode or not so I?m quite lost with it because it should have just been a simple service but I?m fairly new to carbed 2 strokes as all of my other bikes have been 4 stroke injected.

Thanks for any help I appreciate it.
That's indicating the cable is hung up out of its holder. Disconnect the lever and pull the cable. You should hear the clunk as the choke hits the seat upon release.
__________________
'07 EC300 GG
'14 TXT250 GG
'? 496 CPI Cheetah RZ/RGV hybrid
'22 765 Street Triple RS
'21 XTrainer
'69 Stinger T125 Suzuki
'23 TRS 250RR (it's a Trials thing)
Reply With Quote
  #3  
Old 02-04-2024, 02:19 PM
swazi_matt swazi_matt is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2010
Location: From Swaziland, Now Hamilton New Zealand the “look but don’t touch” enduro heaven
Posts: 2,336
Default

there are many threads here about removing the cable choke for this reason. disconnect it at the carb and see if your problem has been resolved, then add a std choke pull on the carb
__________________
2003 txt250 Pro
2013 Ossa 280i
Reply With Quote
Reply

Tags
air filter, bogging, powerband, service



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What causes the dip in my powerband? pandomar Enduro Engine - 2 stroke 8 07-06-2016 02:09 PM
Gas gas ec300 not hitting powerband candybuddy Enduro Engine - 2 stroke 10 08-13-2014 12:33 PM
EC300 won't run properly goose202 Enduro Engine - 2 stroke 19 04-25-2011 09:13 PM
My 06 EC300 not running properly! ju571n Enduro Intake/Carburetion - 2 stroke 21 07-26-2009 06:57 AM
Shock hitting the pipe 09 EC 300 moto9 Enduro Suspension 6 07-22-2009 09:47 PM




All times are GMT -5. The time now is 01:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2009 - GasGasRider.org