Rieju & GasGas Legacy Riders Club Forum  

Go Back   Rieju & GasGas Legacy Riders Club Forum > GasGas Enduro Technical Forums > Enduro Electrical & Wiring

Enduro Electrical & Wiring Lighting, Ignition, Wiring, Plugs, etc.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-09-2007, 01:45 AM
Trail Blazer Trail Blazer is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 5
Cool 04' 300EC Ignition Problems ?

I just cant get my bike to idle at a slow speed for more than 15 seconds before it dies, using the stock EC fly wheel & ignition. I have a LT jet kit, FMF Gnary Pipe, FMF muffler.

Ec ignition: I measured the voltage going out from the ignition stator coil and got 6.5 volts at a low idle. 9 volts at a fast idle. The measurement was using the black/red and the black/white wires.

DE ignition: I measured the voltage going out from the ignition stator coil and got 12.5 volts at a low idle. 17.5 volts at a fast idle.

Reading other postings I found that the EC is a 100watt ignition and the DE is a 30 watt ignition. I suppose the EC ignition is used to power all those lights and not the ignition coil.

With the DE ignition and fly wheel the bike will idle at low speed and have a better pickup.

Is the bike under powered to spin the EC fly wheel or is the voltage to low ?
Can anyone verify the voltage on their bikes and post their results. Any comments would be appreciated.
_____________________
04' 300EC
98' KDX220R
83' XR200R


Reply With Quote


  #2  
Old 01-10-2007, 12:49 PM
jeffd jeffd is offline
Gold Level Site Supporter
 
Join Date: Jul 2006
Location: Portland, Oregon, USA
Posts: 417
Default

From what I have heard - some bikes idle and some don't... Not necessarily an ignition problem. How much time do you have on your bike? Have you checked the reeds?

My bike had the larger ignition and would idle for a bit without dying - I doubt it would idle for a long time without loading up...

jeff
Reply With Quote
  #3  
Old 01-13-2007, 05:20 PM
Trail Blazer Trail Blazer is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 5
Cool

I just had the top & bottom rebuilt.
Just to test the spark output, I held on to the plug and grounded it to the engine. The spark was weak compared to my 98' KDX220R. On my KDX I could not hang on to the plug without being jolted. I checked all wire connections for corrosion. Maybe I need a new ignition coil or a boost kit?

Maybe this is the problem people are having with jetting, it could be a weak spark. A weak spark would cause the bike to run on a smaller size jet, since a stronger spark would be needed to ignite a richer fuel mixture.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-13-2007, 06:05 PM
Brian VT Brian VT is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2006
Location: Vermont, USA
Posts: 827
Default

Could this weak spark be attributed to corrosion on the ignition due to the leaky plastic ignition cover ?
Reply With Quote
  #5  
Old 01-13-2007, 10:23 PM
jeffd jeffd is offline
Gold Level Site Supporter
 
Join Date: Jul 2006
Location: Portland, Oregon, USA
Posts: 417
Default

Some have had trouble with a weak spark due to lack of a good ground contact. Check the ground wire attachment to the frame. Clean off corrosion and reattach. I would use a little dielectric grease to keep the oxidation at bay.

jeff
Reply With Quote
  #6  
Old 01-14-2007, 01:56 AM
Trail Blazer Trail Blazer is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 5
Cool

I rechecked all my ground connections, they all in good condition.

Can someone verify there spark if its weak, just by hand cranking the kick starter with the spark plug out.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-14-2007, 08:54 AM
gasmonaut gasmonaut is offline
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 27
Default

i have seen few of those burned iginition stators (ec and exc:s).

all tree had a similar problem on the stator coil .
the black coil was bubbled and they didn`t take full rpm:s on WOT.

I think you have the problem in the carb or the reeds.
__________________
04 ec300 --> 05 ec300 --> 06 ec300 -- 07 ec300
Reply With Quote
  #8  
Old 01-14-2007, 07:56 PM
Trail Blazer Trail Blazer is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 5
Cool

My DE ignition is brand spacking new. My Ec ignition shows no sign of damage.

The bike runs well at WOT but it seems like its not reaching full RPM. As though it has a RPM limiter on the bike.

The reeds and carb look good..
Reply With Quote
Reply



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MC65'06 ignition problems PYT Mini Gasser 's Corner 7 03-10-2009 02:40 AM
Efi/ignition gevandam General Discussions & Announcements 4 05-29-2007 06:31 PM
04 300EC Ignition changed to DE Ignition Trail Blazer Enduro Engine - 2 stroke 0 01-08-2007 02:48 AM




All times are GMT -5. The time now is 11:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2009 - GasGasRider.org