GasGas Riders Club Forum  

Go Back   GasGas Riders Club Forum > GasGas Enduro Technical Forums > Enduro Electrical & Wiring

Enduro Electrical & Wiring Lighting, Ignition, Wiring, Plugs, etc.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #21  
Old 05-07-2018, 10:42 AM
Enduroger Enduroger is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: Sweden
Posts: 7
Default

Quote:
Originally Posted by Gottsell View Post
Is it a ground cabel the black that come with the battery?
I thought that it was a replace for the thiner + cabel to start engine.
I'm not sure actually. I think you might be right that it replaces the + cable. Maybe i have misunderstood since lots of people have been talking about the ground. And it also says "negativo bateria" on the bag the cable came in.
But it made a big difference for me to only replace the ground and using the old battery.


__________________
2018 EC250
2004 EC200

Last edited by Enduroger; 05-07-2018 at 03:12 PM.
Reply With Quote


  #22  
Old 06-22-2018, 01:03 PM
Doc Brown Doc Brown is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Austria, Europe
Posts: 95
Default

Quote:
Originally Posted by Gibnut View Post
I have also recently replaced starter mount - earth, battery positive - starter relay & relay - starter motor cables with 8mm copper core wire & the starter now works like a Beta. Cold, hot in gear or neutral.

Highly recommended.
My CDI is updated and the rotor is th eone with the bigger recess. I replaced the battery with a Shido, then added a ground cable exactly like shown in the pics above. I also added a thicker gnd cable to the battery.

Then I took the ignition cover off, cleanded everything, put a bit of fresh grease on the gears but still no improvement. My dealer has no clue and I admit I give up!

When you say you replaced the starter relay what did you take instead? Another new OEM starter relay or an aftermerket product?

Thx
Doc
Reply With Quote
  #23  
Old 06-22-2018, 08:21 PM
SS109's Avatar
SS109 SS109 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Tucson, AZ
Posts: 264
Default

Quote:
Originally Posted by Doc Brown View Post
My CDI is updated and the rotor is th eone with the bigger recess. I replaced the battery with a Shido, then added a ground cable exactly like shown in the pics above. I also added a thicker gnd cable to the battery.

Then I took the ignition cover off, cleanded everything, put a bit of fresh grease on the gears but still no improvement. My dealer has no clue and I admit I give up!

When you say you replaced the starter relay what did you take instead? Another new OEM starter relay or an aftermerket product?

Thx
Doc
I would add a larger power cable as well. Also, did you replace the battery with the same size or one with ampere hour battery?
__________________
Tucson Dirt Bike Trail Riders Meetup Group
AZ State Parks OHV Ambassador
'11 EC250
'05 EC250 (stolen )
'98 KDX220
Reply With Quote
  #24  
Old 06-23-2018, 03:40 AM
Gibnut Gibnut is offline
Member
 
Join Date: Jan 2018
Posts: 65
Default

Fellas, must?ve had a lucky day above - the starter is still dicking around.

The bike starts first kick when cold but the starter spins & spins. This must be a weak spark if starting cold on the button, no?

Anyways, I reset my plug gap to the upper range of the manual - new BR8EG, 0.8mm - and the bike started cold on the stand with the choke on with a short stab of the start button.

I checked the battery & it?s charging at 13.63v @ approx 3000rpm & is holding 13.43v static.

Fatter spark? Dunno, but it started, so that?s a, er, start...
__________________
Gas Gas 2018 EC250 Six Days - sold

Last edited by Gibnut; 06-23-2018 at 04:33 PM.
Reply With Quote
  #25  
Old 06-23-2018, 02:54 PM
Doc Brown Doc Brown is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Austria, Europe
Posts: 95
Default

Quote:
Originally Posted by SS109 View Post
I would add a larger power cable as well. Also, did you replace the battery with the same size or one with ampere hour battery?
Ok, the + cable is still the original one. Following a dealers advice I installed exactly the same battery just that it is a Shido.

@Gibnut: my starter doesnt spin the engine though the voltage was always around 13 volts. It turns just a bit then blocks and makes a whining sound. Then I wait a few seconds and sometimes it turns over the engine quite well. the warmer the engine is the easier the starter turns it over...
Reply With Quote
  #26  
Old 06-23-2018, 08:44 PM
fred99999au fred99999au is offline
Member
 
Join Date: May 2018
Posts: 30
Default

I've come to the conclusion that the electric start on these is largely decorative.

I have sent a photo of my CDI with the serial to a dealer to check if it has been upgraded, but havent heard back as yet. Fingers crossed it might need an upgrade to make it work properly.
Reply With Quote
  #27  
Old 06-24-2018, 03:44 AM
Doc Brown Doc Brown is offline
Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: Austria, Europe
Posts: 95
Default

Quote:
Originally Posted by fred99999au View Post
I've come to the conclusion that the electric start on these is largely decorative.

I have sent a photo of my CDI with the serial to a dealer to check if it has been upgraded, but havent heard back as yet. Fingers crossed it might need an upgrade to make it work properly.
The upgrade on mine didnt change anything.
Reply With Quote
  #28  
Old 06-24-2018, 05:39 AM
fred99999au fred99999au is offline
Member
 
Join Date: May 2018
Posts: 30
Default

That makes me sad. I kind of like the idea of an electric leg.
Reply With Quote
  #29  
Old 06-24-2018, 08:49 AM
SS109's Avatar
SS109 SS109 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Tucson, AZ
Posts: 264
Default

Just take the time to get it sorted. Larger + and - wiring, larger ampere hour battery, and updated CDI seems to have fixed most. Of course, the dealer should be figuring it out as it is a new bike. You listening GasGas?
__________________
Tucson Dirt Bike Trail Riders Meetup Group
AZ State Parks OHV Ambassador
'11 EC250
'05 EC250 (stolen )
'98 KDX220
Reply With Quote
  #30  
Old 06-24-2018, 11:09 PM
memphis2857 memphis2857 is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 917
Default Eectric starter 2018?s..

Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited by memphis2857; 07-03-2018 at 03:45 PM.
Reply With Quote
Reply



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2018 Stoby General Discussions & Announcements 23 04-18-2018 05:07 PM
2018 Starter Fix Thread - Continued. webmaster Enduro Electrical & Wiring 13 01-27-2018 01:09 AM
2018 Batteries and Starter Doesnt work! markwoodlief Enduro Electrical & Wiring 81 11-30-2017 04:50 PM
2018 Starter Delete nhgas Enduro Electrical & Wiring 1 11-10-2017 08:58 PM




All times are GMT -5. The time now is 05:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2009 - GasGasRider.org