GasGas Riders Club Forum  

Go Back   GasGas Riders Club Forum > GasGas Enduro Technical Forums > Enduro Engine 4 stroke (including EFI & Exhaust)

Enduro Engine 4 stroke (including EFI & Exhaust) 4 stroke engine, EFI, and exhaust discussion


Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-11-2016, 05:01 PM
Willsyj Willsyj is offline
Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 3
Default 08 FSR 515 hard to start.Flooding.

Hi everyone, I have a 08 fsr 515. Got it with a leaking head gasket so pulled it down got new gaskets, faced the head and new piston and rings. Since then it's been really hard to start if I can get it started at all. Smells like it's flooding. Runs ok when it starts. Fires most of the time and puffs out grey black smoke when trying to start as if it's getting way too much juice. When I was plugging everything back in I crossed over the injector plug and temp sensor plug. Will this have damaged the sensor or ecu which is causing it to flood? What are the readings meant to be for the temp sensor? Any help would be greatly appreciated.


Reply With Quote


  #2  
Old 10-12-2016, 01:27 AM
Tafka Tafka is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Estonia
Posts: 121
Default

There is a chance that you killed the temp sensor...
Temp sensor reading should be about 3kiloOhms@25C
http://www.boltekdesigns.com/Downloa...e%20sensor.pdf
Reply With Quote
  #3  
Old 10-12-2016, 05:01 PM
Willsyj Willsyj is offline
Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 3
Default

Thanks. I did see the link you put up. I measured mine yesterday at about 2kohm.
Is that too much out of spec?
Reply With Quote
  #4  
Old 10-13-2016, 12:40 AM
Tafka Tafka is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Estonia
Posts: 121
Default

It depends what was the temperature when you measured it?
2KOhm would mean temperature about 30-35C.
When i rebuild my FSE450 then it was also hard starting...but after some time it got better.
Did you mess around with TPS sensor? (throttle position sensor)
Reply With Quote
  #5  
Old 10-13-2016, 06:12 AM
Willsyj Willsyj is offline
Member
 
Join Date: Oct 2016
Posts: 3
Default

I'd say it was less than 20degrees. Haven't touched the tps. Should I?
Reply With Quote
  #6  
Old 10-13-2016, 06:30 AM
Tafka Tafka is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Estonia
Posts: 121
Default

No! If you don't have software and cable to reset the TPS then leave it! Just asked if you touched it
But if you say that temp was more like 20C then i think the water temp sensor is busted. It should be over 3KOhm @20C.
But lucily the sensor is pretty cheap and car sensor will fit! Most car part shops should find a cross-reference part when you give them part nr WTS05 or for example Hella code is 6PT 009 309-291. Or maybe you can borrow the sensor from somewhere for testing
Reply With Quote
  #7  
Old 07-13-2020, 04:48 AM
GMaster GMaster is offline
Member
 
Join Date: Jul 2020
Location: Estonia
Posts: 1
Default

Old topic ,didnt want to create new one , but i had similar problem , in my case it didnt flood ,but starting was very hard ,sometimes it didnt even start. I had big crack inside the rubber hose that ise between engine and throttlebody. After fixing that ,engine starts usaually with second or third attempt(dont know is it normal) but a least it starts now.
After taking cover of the bike i noticed a little sensor near the ecu ,it looks like open temp sensor. Can somebody explane the purpous of that sensor.
__________________
GAS GAS 515
Reply With Quote
Reply

Tags
ecu, sensor values, temp sensor



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hard to start TRAILBLAZER808 Enduro Electrical & Wiring 30 08-24-2014 10:36 PM
Hard to start TRAILBLAZER808 General Discussions & Announcements 3 08-14-2014 06:41 PM
What would make my ol' 99 EC300 so hard to start? flatout111 Enduro Engine - 2 stroke 11 08-04-2014 07:41 PM
EC515FSR hard to start when cold Toontje Enduro Engine 4 stroke (including EFI & Exhaust) 12 07-01-2014 03:17 AM
Hard cold start rupecopp Enduro Engine - 2 stroke 8 11-30-2008 10:54 AM




All times are GMT -5. The time now is 07:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2009 - GasGasRider.org